Το ψάρεμα της Τεχνικής Παραγάδι είναι από τις αρχαιότερες μεθόδους που διεξάγεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα… είτε από επαγγελματίες είτε από ερασιτέχνες ψαράδες… Στην ουσία το παραγάδι είναι μια πετονιά (η λεγόμενη μάνα) στην όποια πάνω της είναι δεμένα τα παράμαλλα με αγκίστρια. Τοποθετημένα μέσα σε μία λεκάνη με γύρω γύρω φελλό. Συνήθως η απόσταση αγκίστρι με αγκίστρι είναι 3 έως 6 οργιές ανάλογα με τη κατηγορία παραγαδιού…
Οι κατηγορίες παραγαδιού είναι: Ψιλό, Μέτζο και Χοντρό
Ψιλό ονομάζεται λόγω της κατασκευής του (υλικά), είναι αρματωμένο με λεπτές πετονιές και αγκίστρια σε σχέση με τα υπόλοιπα… Συνήθως είναι αγκίστρια νούμερου 14, 15, και 16 και η μάνα διαμέτρου από 0.50 έως 0.70 χιλιοστά. Τα παράμαλλα έχουν διάμετρο από 0.25 έως 0.40 χιλιοστά και είναι συνήθως 1.20 cm. Τα ψάρια πού στοχεύουμε είναι συνήθως Σαργοί και Μελανούρια, Φαγκριά και Σκαθάρια. Τα μέτρα που το ρίχνουμε συνήθως είναι από 1 έως 30 μέτρα… Δολώματα που βάζουμε συνήθως είναι Σκουλήκια, Ψαροδολια, Γαρίδες, Ζύμη και Μαλάκια.
Μέτζο παραγάδι: Το παραγάδι αυτό είναι το “μέσο” παραγάδι… ανάμεσα Ψιλό και Χοντρό παραγάδι. Τα υλικά του συνήθως είναι, μάνα από 80 έως 100 χιλιοστά και παράμαλλο από 0.45 έως 0.60 χιλιοστά συνήθως 1.20 cm. Είναι δεμένα συνήθως 4 οργιές αγκίστρι με αγκίστρι και τα νούμερα είναι από 11, 12 και 13… Τα ψάρια που στοχεύουμε είναι Σαργοί, Φαγκριά και Σκαθάρια… Πολλές φορές θα πιάσουμε και ψάρια που μας φέρνει συνήθως το Χοντρό παραγάδι, δηλαδή Συναγρίδες και Στείρες… Τα μέτρα που το ρίχνουμε συνήθως είναι από 20 έως 100 μέτρα… Δολώματα βάζουμε συνήθως Σκουλήκια (Μάνες, Άγριες Μάνες), Γαρίδες, Ψαροδολια και Μαλάκια.
Χοντρό παραγάδι: Από τον τίτλο του καταλαβαίνουμε ότι είναι αρματωμένο με χοντρά υλικά για πιο μεγάλα ψάρια. Μάνα συνήθως από 100 έως 160 χιλιοστά και παράμαλλα διαμέτρου από 0.70 έως 1.20 χιλιοστά συνήθως 1.20 cm. Η απόσταση αγκίστρι με αγκίστρι είναι τουλάχιστον 5 οργιές. Τα νούμερα σε αγκίστρια που χρησιμοποιούμε είναι 6, 7, 8, 9 και 10.
Τα ψάρια που στοχεύουμε είναι Συναγρίδες, Στείρες, Ροφοί, Σφυρίδες, Μαγιάτικα κ.ά. Δολώματα βάζουμε συνήθως Ψαροδόλια, Μαλάκια αλλά και ζωντανά ψαράκια όπως καλόγριες και Χάνους. Με βάση τη νομοθεσία είναι 150 αγκίστρια το άτομο και η βάρκα 300 αγκίστρια, αν βρίσκονται από 2 και πάνω ψαράδες στο σκάφος…
Όλες οι κατηγορίες παραγαδιών για να τα ρίξουμε χρειάζονται: Μολύβια (Βάρος ανάλογο του βάθους), Σχοινί ο λεγόμενος Μαζαροσπάγγος, Σημαδούρες και Σπίθες αν ψαρεύουμε βράδυ για να βλέπουμε την αρχή και το τέλος του παραγαδιού.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάρτησης ενός παραγαδιού. Το κλασσικό, το φελλομόλυβο και το νησιώτικο, είναι τα πιο δημοφιλή. Στο κλασσικό βάζουμε μόνο κάποια μολύβια αν το ρίξουμε πιο βαθιά ανά 10 αγκίστρια. Το φελλομόλυβο το χρησιμοποιούμε ανά 5 αγκίστρια φελλό με μολύβι μαζί – βοηθάει στα σκαλώματα και δίνει άλλη παρουσίαση του δολώματος. Το νησιώτικο ανά 5 μολύβι ανά 5 φελλό, ένα ιδιαίτερο και αποδοτικό παραγάδι…
Προτείνουμε να δοκιμάσεις για την τεχνική αυτή
Βρες τα πάντα για την τεχνική εδώ