Σύνοψη

Τι είναι το υποβρύχιο ψάρεμα με ελεύθερη κατάδυση ;

Το υποβρύχιο κυνήγι, αποτελεί μια πολυδιάστατη καθώς και συναρπαστική δραστηριότητα. Πέρα από τους παράγοντες άθληση, αναψυχή και εξεύρεση εξαιρετικής ποιότητας τροφής, συμβάλει καθοριστικά [μέσα από την χρόνια διεξαγωγή του],στην καλύτερη κατανόηση και τον σεβασμό, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των κατοίκων του.

Ως υποβρύχια αλιεία με ελεύθερη κατάδυση, μπορεί να χαρακτηριστεί η αναζήτηση και το πιάσιμο θηραμάτων, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με το κράτημα της αναπνοής. Αυτό μπορεί να διεξάγεται από λίγα εκατοστά [πχ επιφανειακό καρτέρι],έως μερικές δεκάδες μέτρα βάθος.

Σημαντικό ρόλο στα επιχειρούμενα βάθη, διαδραματίζει η εμπειρία, η αυτογνωσία του υποβρύχιου αλιέα, καθώς και η φυσική του κατάσταση. Επίσης πολύ σημαντικό παράγοντα παίζει η σωστή τεχνική, η οποία μπορεί να διδαχθεί μέσα στα πλαίσια ενός σχολείου ελεύθερης κατάδυσης. Στο περιορισμένο μεσοδιάστημα της αναπνοής, ο δύτης, θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τους χρόνους: κατάδυσης, παραμονής στο βάθος της επιχειρούμενης υποβρύχιας αλιευτικής δραστηριότητας και το χρόνο ανάδυσης. Απαραίτητο στοιχείο ασφάλειας ,αποτελεί η ύπαρξη ζευγαριού/συντρόφου, ο οποίος/οία θα επιβλέπει τον καταδυόμενο [έως την ασφαλή επιστροφή του στην επιφάνεια].

Ο εξοπλισμός του υποβρύχιου κυνηγού.

Μάσκα-αναπνευστήρας.

Η σωστή επιλογή μάσκας ,αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, για μια άνετη και ευχάριστη υποβρύχια περιήγηση. Η καλή εφαρμογή [να ‘’βεντουζάρει’’]στο πρόσωπο, αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο κατά την αναζήτηση μας.-Γιατί, τι να κάνεις ακόμα και την ‘καλύτερη μάσκα του κόσμου’, εάν αυτή, κάθε λίγο και λιγάκι βάζει νερό, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η βουτιά …

Αναλόγως το βάθος που θα επιλέξει να κινηθεί ο υποβρύχιος κυνηγός, υπάρχουν μάσκες μικρού, μεσαίου ή και μεγάλου εσωτερικού όγκου.

Ο εσωτερικός όγκος μιας μάσκας, επηρεάζει την απόδοση μιας βουτιάς[ιδίως όσο βαθύτερα καταδυόμαστε],καθώς ο δύτης χρειάζεται να τον εξισώνει, ανά διαστήματα, καθώς καταδύεται .Έτσι, στέλνει [ξοδεύει δηλαδή], ένα μέρος από τον διαθέσιμο αέρα που έχει στους πνεύμονες ,ώστε να εξισώνει την διαφορά πίεσης, που δημιουργείται στο εσωτερικό της μάσκας, σε σχέση με το υποβρύχιο περιβάλλον .

Όπως είναι λογικό, εξίσου σημαντικό στοιχείο αναζήτησης, κατά την επιλογή μιας μάσκας, αποτελεί το οπτικό πεδίο. Ευτυχώς στην σημερινή εποχή, ο υποψήφιος καταναλωτής, έχει στην διάθεση του μια πραγματικά τεράστια ποικιλία επιλογών , ανάμεσα σε δεκάδες διαφορετικά μοντέλα διαφόρων εταιριών. Αν και είθισται, όσο μεγαλύτερος είναι ο εσωτερικός όγκος μιας μάσκας, τόσο μεγαλύτερο να είναι και το οπτικό πεδίο, εντούτοις, υπάρχουν πλέον, ορισμένα μοντέλα μασκών, που παρόλο τον μικρό έως πολύ μικρό εσωτερικό τους όγκο, παρουσιάζουν ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο οπτικό πεδίο [αποτέλεσμα εξελιγμένης σχεδίασης].Παρά ταύτα, κάποιες μάσκες μεγαλυτέρου εσωτερικού όγκου, συνεχίζουν, να πλεονεκτούν, στον τομέα της ορατότητας. Συμπερασματικά λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η επιλογή μιας μάσκας με βάση τον εσωτερικό όγκο, έχει να κάνει με το επιχειρησιακό βάθος του εκάστοτε ψαροκυνηγού και την τεχνική, που αυτός θα επιλέξει να εξακολουθήσει. Έτσι, πχ κατά την χειμερινή περίοδο, στο ρηχό καρτέρι κυνηγώντας λαυράκια και λοιπά άσπρα ψάρια της ακτογραμμής, δεν έχει τόσο νόημα μια μάσκα να έχει μικρό εσωτερικό όγκο, όσο το να διαθέτει ένα όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο οπτικό πεδίο προς όλους τους άξονες [οριζόντιο, αλλά και κάθετο].

-Η μαλακή σιλικόνη, παρέχει άνεση, αλλά και κάνει λιγότερο εμφανές, το χαρακτηριστικό ‘’στεφάνι’’, που μένει στο πρόσωπο ,μετά τις καταδύσεις για κάποια ώρα.

-Αποφεύγουμε την λεύκη/διάφανη σιλικόνη, διότι το φως που περνά από αυτήν ,δημιουργεί διαθλάσεις που ενοχλούν [πχ στην σκόπευση].

Ο αναπνευστήρας, καλό είναι να έχει ανατομικό σχήμα, που ακολουθεί το κεφάλι, ώστε να μην ενοχλεί, αλλά και για να είναι περισσότερο υδροδυναμικός. Επίσης το επιστόμιο, να είναι από μαλακή σιλικόνη, ανατομικά/ορθοδοντικά σχεδιασμένο .Στην ελεύθερη κατάδυση, δεν χρειάζεται να έχει βαλβίδες, αλλά να είναι όσο το δυνατόν πιο απέριττος/εργονομικός.

Στολή κατάδυσης/γάντια- καλτσάκια.

Η στολή έχει ως σκοπό ύπαρξης, να ‘’μονώσει’’ το σώμα του ελεύθερου δύτη και επέκταση να περιορίσει δραστικά τις όποιες απώλειες θερμοκρασίας από το ανθρώπινο σώμα προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, προστατεύει από την ευθεία επαφή του ευαίσθητου γυμνού δέρματος με ‘’μη φιλικά’’ προς αυτό αντικείμενα [ πχ ένα αιχμηρό βράχο ].

Υπάρχουν διάφορες εταιρίες ασιατικής προελεύσεως κυρίως, όπως πχ η Yamamoto,η Heiwa ,η Sheico κ.α., που κατασκευάζουν ποιοτικά υλικά μεν , με διαφορετικά χαρακτηριστικά δε.

Αυτό το υλικό[ νεοπρέν], θα μπορούσαμε απλοϊκά να το περιγράψουμε, ως ένα υλικό σπογγώδες προερχόμενο από υποπροϊόντα πετρελαίου [συνήθως],το οποίο εσωτερικά περικλείει πολλές κλειστές μικρές φυσαλίδες αέρα. Το υλικό αυτό, μετά την αρχική του κατεργασία [ονομαζόμενο και ως ‘’αφρός’’],κόβεται από ειδικά μηχανήματα, ώστε να πάρει το σχήμα ‘πανιού’. Στην συνέχεια αναλόγως τον επιθυμητό τύπο ‘’υφάσματος’’ ,μπορεί κάποια πλευρά να ψηθεί σε ειδικούς φούρνους, ώστε να αποκτήσει λεία υφή, καθώς επίσης να κολληθούν διάφοροι τύποι επένδυσης/φόδρας ή επιστρώσεων, ή ακόμα και να παραμείνει ως έχει [η εσωτερική του πλευρά συνήθως ] με τις κυψελίδες εκτεθειμένες [ξυρισμένο νεοπρέν].

Στην συνέχεια υπάρχουν εταιρίες/βιοτεχνίες, οι οποίες αγοράζουν τα πανιά νεοπρέν και με βάση το πατρόν που έχουν σχεδιάσει οι ίδιες, ράβουν/κολλούν και κατασκευάζουν τις καταδυτικές φόρμες. Όσο σημαντικός είναι ο τύπος του υλικού, εξίσου σημαντικό παράγοντα αποτελεί η τεχνογνωσία/τεχνοτροπία κάθε εταιρίας. Έτσι οι κολλήσεις, ο τρόπος ραφής, το ανατομικό πατρόν ή το προφορμάρισμα ,ο αριθμός κομματιών που συνθέτουν μια στολή, αποτελούν στοιχεία που πιθανόν να διαφοροποιήσουν σημαντικά το τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα του προϊόντος [πχ διάρκεια ζωής μιας καταδυτικής στολής].

Υπάρχουν τέσσερεις κατηγορίες στολών [με βάση τoυς τύπους των υλικών τους].Αυτές είναι οι εξής:

1] Διπλοφοδρες. Σε αυτήν την περίπτωση, στο υλικό [νεοπρέν],μετά την αρχική κατεργασία του, στο φύλλο, έχει κολληθεί και στις δυο πλευρές [εσωτερικά/εξωτερικά],φόδρα. Είναι ραμμένες και από τις δυο πλευρές. Ως αποτέλεσμα, έχουμε θεαματική αύξηση της αντοχής αυτού, σε μηχανικές καταπονήσεις. Από την άλλη όμως, μειώνεται σημαντικά η ελαστικότητα του ‘’πανιού’’. Αυτές οι στολές, απευθύνονται κυρίως σε αρχάριους ή σε δύτες, που πρωταρχικό στοιχείο αναζήτησης ,θέτουν την αντοχή σε ‘’κακουχίες’’, που μπορεί να προέρχονται ακόμα και σε απρόσεκτο βγάλσιμο της στολής. Από εκεί και πέρα, ο συγκεκριμένος τύπος υλικού, μειονεκτεί έναντι των υπολοίπων, σε θέματα άνεσης, αλλά και θερμομόνωσης. Ένα άλλο σημείο, που θα μπορούσε να αναφερθεί ως πλεονέκτημα, είναι ότι δεν απαιτείται η στολή να βραχεί εσωτερικά, ώστε να φορεθεί [στοιχείο που εκτιμάται περισσότερο, κατά τους χειμερινούς μήνες]. Επίσης, συνήθως αυτού του τύπου οι στολές, είναι πιο οικονομικές.

Στα +….

  •  Παροιμιώδης αντοχή.
  • Πρακτικότητα στο φόρεμα/ βγάλσιμο.
  • Συνήθως οικονομική επιλογή.

Στα –….

  • Περιορισμένη άνεση κινήσεων/αναπνοών.
  • Χαμηλότερη θερμομόνωση σε σχέση με τους άλλους τύπους καταδυτικών στολών.

2]Φόδρα-ξυρισμένες.

Η κατηγορία στολών κατάδυσης best-seller!!! Συνδυάζουν την άνεση με την θερμομόνωση ,παρουσιάζοντας ταυτόχρονα εξαιρετική αντοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εξωτερική τους επιφάνεια φέρουν φόδρα [jersey, polyester, lycra κλπ].
Εσωτερικά το neoprene δεν έχει επένδυση και είναι στη μορφή του ξυρισμένου, που σημαίνει κομμένο σε τομή με τις φυσαλίδες ανοιχτές.
Στολές που φοριούνται με σαμπουάν. Ραμμένες μόνο εξωτερικά, παρέχουν μεγάλη άνεση και θερμομόνωση, [ συγκρινόμενες με αυτές που έχουν φόδρα εσωτερικά].Πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή, με μεγάλο εύρος διακύμανσης τιμών . Από πολύ οικονομικές προτάσεις έως…. [αναλόγως το υλικό/εταιρία] και απευθύνονται σε μεσαίου και προχωρημένου επίπεδου δύτη.

Στα +….

  • Μεγάλη άνεση.
  • Ευκολία φορέματος.
  • Πολύ καλή θερμομόνωση.
  • Πολύ καλή αντοχή εξωτερικά .

Στα -…

  • Πρέπει να φορεθεί με σαμπουάν ή… μέσα στην θάλασσα.
  • Ευαίσθητη εσωτερικά [πχ μπορεί να σκιστεί το υλικό, σε απρόσεκτο βγάλσιμο, από τα δάκτυλα/νύχια, του χρήστη].

3] Λεία-φόδρα.

Κατηγορία στολών κατάδυσης, όπου εξωτερικά το neoprene είναι σε μορφή λεία. Δηλαδή χωρίς επένδυση, αλλά με επεξεργασία όπου η φυσαλίδα είναι σφραγισμένη. Εσωτερικά έχουν φόδρα( jersey, polyester, lycra κλπ.) και είναι ραμμένες.

Στα πλεονεκτήματα αυτών των τύπων στολών συγκαταλέγεται, ότι δεν απαιτούν να βραχούν, ώστε να φορεθούν και ότι στεγνώνουν γρήγορα [γεγονός που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από όσους μετακινούνται με σκάφος, κατά τους χειμερινούς μήνες].Εξαιτίας όμως της λείας εξωτερικής επιφάνειας, είναι και πιο ευπαθείς, σε σκισίματα [πχ από απρόσεκτο βγάλσιμο στολής ή επαφή με αιχμηρά αντικείμενα].Από άποψη κόστους, σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται από ένα εύρος τιμών μεσαίο έως υψηλό [αναλόγως το υλικό/εταιρία]. Απευθύνονται σε προχωρημένο επίπεδο ελεύθερου δύτη.

Στα +….

  • Γρήγορο στέγνωμα εξωτερικής επιφάνειας .
  • Άνεση [αναλόγως τον τύπο φόδρας που φέρουν εσωτερικά].
  • Δεν χρειάζεται να βραχεί για να φορεθεί.
  • Καλή θερμομόνωση.
  • Αυξημένη υδρολίσθηση.

Στα -…..

  • Ευαίσθητη εξωτερική επιφάνεια στολής.

4] Λεία-ξυρισμένη.

Πρόκειται για στολές, εξωτερικά με μορφή λεία, δηλαδή χωρίς επένδυση, αλλά με επεξεργασία, όπου η φυσαλίδα είναι σφραγισμένη. Εσωτερικά το neoprene, είναι ξυρισμένο, δηλαδή χωρίς επένδυση, κομμένο σε τομή με τις φυσαλίδες ανοικτές. Αυτός ο τύπος στολών, είναι μόνο κολλημένες. Παρέχουν την μέγιστη ελαστικότητα και άνεση και την ιδανικότερη υδρολίσθηση και θερμομόνωση. Η χρήση τους συνιστάται μόνο σε έμπειρους καθώς είναι πολύ ευαίσθητες σε σκισίματα. Έχουν αυξημένο κόστος. Φοριούνται με σαμπουάν.

Στα +….

  • Απαράμιλλη άνεση [*πάντοτε σε σχέση με τον ίδιο τύπο υλικού, με επένδυση/φόδρα].
  • Απαράμιλλη θερμομόνωση [*].
  • Γρήγορο στέγνωμα εξωτερικής επιφάνειας.
  • Αυξημένη υδρολίσθηση.

Στα-….

  • Είναι ευαίσθητες σε σκισίματα.
  • Έχουν αυξημένο κόστος.
  • Φοριούνται με σαμπουάν.

Παρελκόμενα νεοπρέν [γάντια-καλτσάκια-γιλέκο].

Απαραίτητο συμπληρωματικό εξοπλισμό ένδυσης, που συμβάλει καθοριστικά στην προστασία του ελεύθερου δύτη, από το κρύο, αποτελούν τα γάντια και τα καλτσάκια.

Όσον αφορά τα γάντια, αυτά μας παρέχουν μερική προστασία από τυχόν χτυπήματα, αλλά και μας θερμομονωνουν. Έχουμε λοιπόν, διάφορες επιλογές, που διαφέρουν πέρα από το πάχος , επίσης στον συνδυασμό/τύπο υλικών κατασκευής.

Τα γάντια τύπου amara,είναι αυτά που στην εσωτερική πλευρά [της παλάμης],είναι κατασκευασμένα, από ένα είδος πανιού και στην εξωτερική από νεοπρεν. Αυτός ο τύπος, έχει τον καλύτερο συνδυασμό άνεσης/αφής και θερμομόνωσης.

Επίσης, υπάρχουν γάντια, κατασκευασμένα εξολοκλήρου από νεοπρέν. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή, όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει, θυσιάζοντας όμως ένα μέρος ως προς την αίσθηση αφής.

Τελευταία, έχουν προστεθεί στις επιλογές μας και τα γάντια αντί-κοπτικού τύπου [dyneema],τα οποία χαρακτηρίζονται από κορυφαία αίσθηση αφής, αλλά και υποτυπώδη θερμομονωτική προστασία.

Καλτσάκια.

Θα πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή αυτού του κομματιού του εξοπλισμού, να είναι άνετα και να εφαρμόζουν σωστά στα πόδια μας .Ούτε να σφίγγουν, αλλά ούτε και να ‘’παίζει’’ το πόδι μας, μέσα στο παπουτσάκι, φορώντας τα.

Προσοχή [!] εσωτερικά ο πάτος θα πρέπει να είναι φοδραρισμένος. Διαφορετικά, ενέχει κίνδυνος τραυματισμού από πτώση ,αφού τυχόν είσοδος σαπουνάδας [κατά το φόρεμα της στολής],δημιουργεί μια εξαιρετικά ολισθηρή επιφάνεια. Επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο, είναι η ύπαρξη ενίσχυσης στο κάτω μέρος ,ώστε να αντέχουν περισσότερο στην φθορά, όταν βαδίζουμε σε σκληρές επιφάνειες ,όπως τα βράχια.

Γιλέκο νεοπρέν.

Πρόκειται, για ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ, εάν επιθυμούμε να αυξήσουμε την θερμομόνωση ,με την ελάχιστη δυνατή ‘’επιβάρυνση’’ σε νεοπρέν. Το πάχος του, συνήθως είναι από 2 έως 3 χιλ. Καλό είναι η επιλογή, να προσανατολίζεται σε κάποιο, κατασκευασμένο από υπέρ ελαστικό νεοπρέν ,ώστε να μην δυσχεραίνει τις αναπνευστικές κινήσεις. Ο ιδανικός τύπος υλικού, είναι ο μονόφοδρος. Έτσι συνδυάζεται η αντοχή, με την θερμομόνωση και την ελαστικότητα.

Πτερύγια ή βατραχοπέδιλα.

Τα πτερύγια για το υποβρύχιο κυνήγι, είναι η κινητήρια δύναμη του κυνηγού. Η επιλογή των πτερυγίων πρέπει να είναι προσεκτική κατά την αγορά τους, αφού πρέπει να επιλεχθούν σύμφωνα με τις ανάγκες μας και το ψάρεμα που κάνουμε. Το μήκος τους είναι μεγαλύτερο από αυτό των συμβατικών [πχ από αυτό που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση απλής κολυμβητικής περιήγησης ή αυτόνομης κατάδυσης].Υπάρχουν διάφοροι τύποι. Βατραχοπέδιλα, που φέρουν πλαστικές λεπίδες και άλλα κατασκευασμένα από σύνθετα, πιο ακριβά υλικά [όπως το υαλόνημα και το ανθρακόνημα].Στην πρώτη περίπτωση, τα πτερύγια είναι πιο οικονομικά και μεγάλης αντοχής, στις καταπονήσεις. Στην δεύτερη περίπτωση, τα πέδιλα είναι πιο αποδοτικά, πιο ευαίσθητα στην κακομεταχείριση, αλλά και πολύ πιο ακριβά.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα πέδιλα βγαίνουν σε διάφορες σκληρότητες, ώστε να ταιριάξουν με το βάρος του εκάστοτε δύτη. Έτσι, στο ίδιο μοντέλο βατραχοπέδιλου, άλλη σκληρότητα θα επιλέξει κάποιος που είναι 70 κιλά και άλλη κάποιος που είναι πχ 90 κιλά.

Ένα άλλο, πολύ σημαντικό κριτήριο, που θα πρέπει να προσέξει ο αγοραστής ,είναι τα πέλματα να του ταιριάζουν απόλυτα [-φορώντας πάντοτε καλτσάκι] .Εάν το πόδι μέσα είναι χαλαρό-με κενά, τότε κατά την πεδιλιά θα υπάρχουν αξιοσημείωτες απώλειες ενέργειας, αλλά και ο κίνδυνος ,σε κάποια απότομη κίνηση, να βγει το πέδιλο [πχ ανάδυση].Εάν πάλι, είναι υπερβολικά σφιχτό, τότε σύντομα, θα παρουσιαστούν πόνοι/ κράμπες στο πόδι, ακόμα και διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά [με αποτέλεσμα τα γνωστά μουδιάσματα].

Ψαροντούφεκο.

Το ‘’εργαλείο’’, που θα επιτρέψει στον υποβρύχιο κυνηγό, να πιάσει τα θηράματα του, είναι το ψαροντουφεκο. Πρόκειται στην ουσία, για ένα όπλο, το οποίο εκτοξεύει το καμάκι χρησιμοποιώντας ως προωθητικό μέσο, την δύναμη του αέρα [αεροβόλα] ή την δύναμη από λάστιχα [αρμπαλέτα].

Ο πιο διαδεδομένος τύπος είναι ο δεύτερος [λαστιχοβόλο],κυρίως εξαιτίας της απλούστερης κατασκευής, αλλά και της πρακτικότητας του [ευκολότερη συντήρηση].

Υπάρχουν διάφορα μήκη όπλων, η επιλογή των οποίων καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος των θηραμάτων, αλλά και από την τεχνική υποβρυχίου κυνηγίου που σκοπεύει να εξακολουθήσει ο επίδοξος θηρευτής.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι για κοντινές αποστάσεις βολής [1-2μ,αποσταση από την μύτη της βέργας] και για μικρά, έως μεσαίου μεγέθους θηράματα [0,5-2-3 κιλά βάρος] ,όπλα από 50-75 εκατοστά μήκους σωλήνα, είναι επαρκή. Για μεσαίες αποστάσεις βολής [2,5-3,5 μ.],όπλα μήκους [90-100 εκ.],αποδεικνύονται στην χρήση υπέρ αρκετά, εάν αναφερόμαστε για μικρό-μεσαίου μεγέθους ψάρια. Τα προαναφερόμενα μεγέθη, είναι αυτά που συνήθως θα δώσουν και τα περισσότερα θηράματα [εξαιτίας της χρηστικότητας τους],στα καθημερινά /συμβατικά ψαρέματα. Από εκεί και πέρα αναλόγως τις ανάγκες που προκύπτουν από το είδος του κυνηγιού [πχ πελαγίσια ],τα μεγέθη των όπλων αλλάζουν, όπως και τα στησίματα τους [μάζα καμακιού, δύναμη ελαστικών].

Σε μήκη σωλήνα έως 90 εκατοστά, η χρήση αλουμινίου σκληρού κράματος, είναι αρκετή , ώστε να έχουμε ικανοποιητική ακαμψία στο σώμα του όπλου. Σε πιο μεγάλα μεγέθη και ειδικά εάν απαιτηθεί η χρήση περισσότερων ελαστικών/ισχύος , υλικά όπως το ξύλο, ή τα σύνθετα [composite materials – carbon/glass fiber], αλλά και η μορφοποίηση αυτών σε πεπλατυσμένα/σφηνοειδή υδροδυναμικά σχήματα, αποτελούν μονόδρομο, εάν αναζητάμε την ιδανική λύση ως προς την μεγίστη απόδοση.

Ύψιστης σημασίας ζήτημα, αποτελεί η λαβή του όπλου, να ‘’κλειδώνει’’ στο χέρι του χρήστη. Αυτό προϋποθέτει ο αγοραστής, να προβάρει την λαβή του μοντέλου που τον ενδιαφέρει, ώστε να διαπιστώσει το κατά πόσο το μέγεθος της λαβής είναι ‘’συμβατό’’ με τις διαστάσεις της παλάμης, αλλά και το κατά πόσο το πρώτο τμήμα του δείκτη, αγκαλιάζει με άνεση την σκανδάλη.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο, ότι η επιλογή του μεγέθους ενός όπλου, θα πρέπει να προκύπτει από τις εκάστου ανάγκες του υποβρύχιου κυνηγού, που καθορίζονται από το είδος των θηραμάτων/την τεχνική υποβρύχιας αλιείας και όχι από… κάποια μόδα. Είναι εύλογο ότι στα χέρια κάποιου που επιλέγει να ασχοληθεί με την τεχνική του ψαχτηριού , γίνεται άχρηστο, ένα πανάκριβο εξειδικευμένο καρτεροντούφεκο, αφού και δυσκίνητο θα αποδειχτεί κάτω από τους βράχους, αλλά ….και θα κινδυνεύει να καταστραφεί το καμάκι του σε κάθε ντουφεκιά, εξαιτίας της υπερβολικής ισχύος. Το ίδιο αναποτελεσματικό, θα αποδειχτεί εάν κάποιος επιδιώξει να κυνηγήσει πελαγίσια ψάρια [πχ μαγιάτικα],με βολές στο ανοιχτό νερό, χρησιμοποιώντας ένα μικρό/ανεπαρκές σε δύναμη όπλο. Σε κάθε βολή, θα φλερτάρει με την αποτυχία, τραυματίζοντας συνήθως, ασκόπως το θήραμα [αποτυγχάνοντας να το πιάσει].

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ταιριάζει εδώ η ρήση – Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα, αλλά συνάμα …..και ο μάστορας κάνει τα εργαλεία….

Σημαδούρα ασφαλείας.

Το πιο σημαντικό κομμάτι του καταδυτικού μας εξοπλισμού. Δεν νοείται ψαροντουφεκάς χωρίς σημαδούρα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλών ειδών σημαδούρες, κοντές, μακριές, ορθογώνιες, στρόγγυλες, με στεγανά κ.α. Προσέχουμε να είναι σχετικά μεγάλη, κίτρινη και μακρόστενη με σημαιάκι (ΥΔ = υποβρύχια δραστηριότητα) ώστε να είμαστε αντιληπτοί από μακρυά και να καταλαβαίνουν οι οδηγοί των υπολοίπων σκαφών, τι σημαδούρα είναι (δύτη).Εάν το σχήμα της είναι και υδροδυναμικό, ακόμα καλύτερα, αφού θα απαιτείται λιγότερη σπατάλη ενέργειας κατά τις μετακινήσεις.

Βάρη και ζώνη βαρών.

Το υλικό νεοπρέν της στολής έχει άνωση και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε ζώνη με βάρη στη μέση, στα πόδια και πιο εξειδικευμένα στην πλάτη. Όσο πιο χοντρή στολή φοράμε τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για βάρη που θα αντισταθμίζουν την άνωση. Προτιμήστε ελαστική ζώνη, καθώς εφαρμόζει τέλεια πάνω στην στολή χωρίς να μετακινούνται τα βάρη κατά την διάρκεια της κατάδυσης. Να προσέχετε η πόρπη να είναι ταχείας απελευθέρωσης ώστε να μπορεί να απελευθερώνεται εύκολα από το σώμα σας, σε περίπτωση ανάγκης.

Υπάρχουν βάρη, μισόκιλα, των 750 γρ. ,του ενός κιλού κλπ ,ώστε να μπορεί ο δύτης να επιλέξει την πλευστότητα που επιθυμεί, με ακρίβεια. Ιδιαίτερα χρήσιμα [αποδεικνύονται στην πράξη], τα λεγόμενα αποσπώμενα μολύβια, τα οποία δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη, χωρίς να χρειάζεται να βγάλει την ζώνη , να ρυθμίσει την πλευστότητα του, προσθαφαιρώντας βάρη άμεσα, με λίγες κινήσεις.

Μαχαίρι.

Το μαχαίρι, χρησιμοποιείται στο ψαροντούφεκο, κυρίως για την θανάτωση των θηραμάτων. Ένας άλλος εξίσου σημαντικός λόγος ύπαρξης, είναι η καθοριστική συμβολή του στην ασφάλεια μας. Καθώς με αυτό θα κόψουμε τυχόν παραγάδια ή εγκλατελημένα δίχτυα σε περίπτωση ατυχήματος/μπλεξίματος . Είναι εύλογο λοιπόν, ότι θα πρέπει να είναι κοφτερό και με σφηνοειδή αιχμή, ώστε και να κόβει, αλλά και να διεισδύει, αποτελεσματικά, όταν απαιτηθεί. Δεν χρειάζεται να είναι σε μέγεθος …χατζάρας, μια και κάθε τι το υπερβολικό/περιττό, μειώνει την υδροδυναμικοτητα του δύτη.

Καταδυτικός υπολογιστής ελεύθερης κατάδυσης.

Πρόκειται για ένα αξεσουάρ, μέσου του οποίου, ενημερωνόμαστε αναφορικά με την τρέχουσα ώρα, παρέχοντας μας παράλληλα και διάφορα άλλα αξιόλογα στοιχεία. Πχ ,μπορούμε να δούμε το επιχειρησιακό βάθος στο οποίο καταδυόμαστε, αλλά και τον χρόνο διάρκειας της κατάδυσης. Ένα άλλο ιδιαίτερα χρήσιμο στοιχείο, αποτελεί η καταγραφή του χρόνου επιφανείας [το διάλειμμα δηλαδή, που μεσολαβεί στην επιφάνεια από βουτιά σε βουτιά]. Ακόμα, είναι δυνατή η παρατήρηση της θερμοκρασίας νερού [πρακτικό σε όσους κρατούν ημερολόγιο ψαρέματος]. Κάποια μοντέλα διαθέτουν ακόμα και πρόγραμμα προπόνησης [πχ για πισίνα].

Ψαροβελόνα.

Ένα τόσο μικρό/οικονομικό αξεσουάρ, το οποίο όμως είναι και τόσο απαραίτητο/χρήσιμο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, χρησιμεύει για το «κρέμασμα» των ψαριών.  Ασφαλέστερο μέρος για να κρεμάτε την ψαροβελόνα σας είναι η σημαδούρα.

Τεχνικές Ψαρέματος

Surfcasting

Spearfishing – Free Diving

Συρτή Μολύβι Φύλακα