Surfcasting

ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Η αναμέτρηση με την άγρια θάλασσα και τα άγνωστα θηράματα που θα παλέψουμε, με δυνατό εξοπλισμό σε δύσκολες συνθήκες θάλασσας, πολλές φορές ενοχλητικό αέρα και κρύο, απαιτούν την εφαρμογή του surf casting.

Η τεχνική του surf casting γνωρίστηκε στις ακτές του Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού πριν από αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια.  Εξαπλώθηκε στη Μεγάλη Βρετανία όπου η τεχνική γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη. Λόγω των έντονων θαλασσών με ισχυρά ρεύματα, κατασκευάστηκαν καλάμια δυνατά με μεγάλο action ώστε να μπορούν να πετούν μεγάλα βαρίδια και να κρατούν σταθερή την αρματωσιά μας στο βυθό.  Αυτή είναι κατά βάση η ερμηνεία της τεχνικής που αναπτύχθηκε και εξελίχτηκε στον ωκεανό και σιγά σιγά ήρθε και προσαρμόστηκε στην Μεσόγειο μεταποιώντας την και προσαρμόζοντάς την στα νερά μας, σημειώνοντας εκπληκτικά αποτελέσματα όταν επικρατεί φουρτούνα.

Λέγοντας φουρτούνα εννοούμε ένταση δύναμης θάλασσας περίπου έξι μποφόρ, συνθήκες που δε μας επιτρέπουν να ψαρέψουμε με άλλη τεχνική. Σημειώνεται ότι πολλές φορές παρασυρόμαστε με την ένταση της θάλασσας και με δύναμη εντάσεως 4 μποφόρ νομίζουμε ότι ψαρεύουμε με 6 ή και 7 μποφόρ.  Πολλές φορές μας ξεγελάει η έντασή της βλέποντας τα κύματα ορμητικά να έρχονται από μακριά.  Πραγματικά τα 7 μποφόρ και άνω που ακούμε στις ψαρευτικές αφηγήσεις είναι συνθήκες απαγορευτικές να ψαρέψουμε σε μια ανοιχτή παραλία.

ΤΟΠΟΙ

Οι παραλίες που απευθυνόμαστε για να εφαρμόσουμε την τεχνική αυτή, χαρακτηρίζονται με βυθό αμμώδη, ανάμεικτο – άμμος με πέτρα ή ποσειδώνια, παραλίες με βαθιά νερά και παραλίες με εκβολές ποταμών. Αρκετές είναι οι φορές που θα χρειαστεί να επισκεφτούμε τις παραλίες αυτές για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ώστε να έχουμε τη σωστότερη επιλογή σε μια ψαρευτική εξόρμηση.   Ποτέ δεν πρέπει να απορρίπτουμε έναν τόπο, έχοντάς τον επισκεφτεί μία ή δύο φορές, αν δεν εξετάσουμε τις παραμέτρους: καιρός, φάση φεγγαριού , άμπωτη ή παλίρροια, ώρες που ψαρέψαμε, εξοπλισμός και δολώματα.  Ας εξετάσουμε μερικά από τα παραπάνω για μια σωστή επιλογή

  • Δελτίο καιρού.  Πολλές είναι οι φορές που έχω αναφερθεί σ’ αυτό, αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό δεδομένο για την επιλογή μας.  Έχοντας πλήρη εικόνα από τα μετεωρολογικά δελτία που θα συγκρίνουμε καταλήγουμε στην κατεύθυνση που θα ψαρέψουμε (βόρεια, νότια, δυτικά…).  Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουμε στην εξέλιξη του καιρού τουλάχιστον για το επόμενο 12ωρο, όσο γίνεται να προβλέψουν τα δελτία, ώστε να εξασφαλίσουμε την εξέλιξη του ψαρέματος.  Αν η πρόγνωση του καιρού φανερώνει ότι αυξάνεται η ένταση του ανέμου το πρώτο 4ωρο, θα μας δυσκολέψει και ίσως να τελειώσει το ψάρεμα μας νωρίτερα απ’ ότι είχαμε υπολογίσει.
  • Εκβολές ποταμών.  Είναι αποδεκτό ότι οι εκβολές ποταμών στη θάλασσα αποτελούν σημεία sos για την επιλογή μας.  Είναι τόπος “συγκέντρωσης”  των περισσοτέρων ψαριών, όπως λαβράκια, σαργοί, μουρμούρια, μυλοκόπια κ.α..  Χαρακτηρίζονται μεταφορικά με τη λέξη “μαλάγρα”, αφού παρασύροντας σ’ αυτήν μικροοργανισμούς, φύκια, σκουλήκια, την εμπλουτίζει και μεγαλώνει την διατροφική της αλυσίδα και επομένως το κάλεσμα των περισσοτέρων ψαριών σ’ αυτήν.
  • Με  γνώμονα την εποχή. Με την πάροδο των ψαρευτικών μας εξορμήσεων θα αποκομίσουμε εμπειρίες και θα κατατάξουμε ορισμένες παραλίες ανά εποχή.  Είναι κάπως δύσκολο να γίνει αυτό άμεσα.  Χρειάζεται ζήλος και αρκετά πολύωρα ψαρέματα σε κάθε τόπο με σύμμαχο ένα ημερολόγιο που θα αναγράφει καθετί που θα μας φανεί χρήσιμο από προηγούμενες εξορμήσεις, ώστε να χαρακτηρίσουμε τον τόπο αυτό.  Όπως καιρός, ένταση άνεμου, φάση φεγγαριού και εποχή.  Εμπειρικά, χωρίς να αποτελεί κανόνα, κατά τη θερινή περίοδο με την τεχνική του surf casting σε συνθήκες φουρτούνας, τα λεγόμενα μελτέμια, επιλέγουμε παραλίες με αμμώδη βυθό ή ποσειδωνία, ενώ φθινόπωρο και χειμώνα επιλέγουμε παραλίες με ανάμεικτο βυθό άμμου και πέτρας.  Βέβαια από περιοχές σε περιοχές υπάρχουν σίγουρα διαφορές, όμως για τον τόπο μας (Χανιά) η σύσταση αυτή τις περισσότερες φορές πετυχαίνει.

Συμβουλή
Σύμφωνα με τα παραπάνω παρατηρούμε πόσο σημαντική είναι η επιλογή ενός τόπου με την τεχνική του surf casting.  Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά τις παραπάνω παραμέτρους, να μην είμαστε επιπόλαιοι και βιαστικοί στην επιλογή μας, έτσι ώστε να μην βρεθούμε “προ τετελεσμένων γεγονότων”.  Προσωπικά πολλές φορές βάζω στο μυαλό μου έναν τόπο και ζω για λίγο την δράση του ψαρέματος.  Ίσως ακούγεται παράλογο, αλλά είναι πολλές οι φορές που αναίρεσα ένα προγραμματισμένο τόπο, έχοντας ζήσει σε αυτόν δύσκολες καταστάσεις όπως απρόσμενα “κατεβάσματα” αέρα, γυρίσματα καιρού που δεν τα είχα υπολογίσει και μου χάλασαν το ψάρεμα.  Όμως τις περισσότερες φορές μου βγήκε σε καλό…

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η τεχνική του surf casting εφαρμόζεται σε συνθήκες ταραγμένης θάλασσας που δεν επιτρέπουν να ψαρέψουμε με άλλη τεχνική.  Μπορούμε να ψαρέψουμε μέρα, αφού με την ένταση της θάλασσας υπάρχει θολούρα και να συνεχίσουμε όλη τη νύχτα.  Δεν παύει και σ’ αυτήν την τεχνική να ισχύει ο κανόνας με τις καλύτερες ώρες, το σούρουπο και το πρωινό.  Αν και από εμπειρία μου, η μέρα έχει αξιόλογο αποτέλεσμα, ιδίως στα λαβράκια το χειμώνα και στις τσιπούρες την άνοιξη και ιδιαίτερα 12-3 το μεσημέρι.
Υπάρχει η έννοια βαρύ surf casting, η οποία δόθηκε για το λόγο ότι πολλές φορές ψαρεύουμε με δύναμη θάλασσας στα όρια και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε βαρύ εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό καλαμιών που θα ρίξουμε.  Έτσι επιλέγουμε εξοπλισμό που επιβάλλεται στις συνθήκες αυτές, όπως μια σειρά βαριών καλαμιών σε action, χοντρές πετονιές (π.χ. 0,35χιλ. μάνα) και μολύβια spikes από 130-150 γρ. ώστε να μπορέσουμε να ψαρέψουμε στις συνθήκες αυτές.  Για τον λόγο λοιπόν αυτόν βαπτίστηκε με τον όρο βαρύ surf casting.
Τί πρέπει να προσέξουμε για την εφαρμογή της τεχνικής
Εφόσον έχουμε καταλήξει στην παραλία που θα ψαρέψουμε θα πρέπει να ρίξουμε μερικές βολές μ’ ένα καλάμι, μόνο με το μολύβι χωρίς αρματωσιά, για να ελέγξουμε αν υπάρχουν φύκια.  Ειδικά όταν εκβάλει ποταμός σ’ αυτήν, που υπάρχει το ψιλό ψιλό φύκι και μαζεύεται στον κόμπο του shock leader, με αποτέλεσμα τα τελευταία μέτρα να αναγκαζόμαστε να τραβηχτούμε πίσω για να τα μαζέψουμε.  Πολλές φορές δίνουμε μάχη με ένα καλό ψαρί και λόγω του φυκιού στον κόμπο του shock leader να το έχουμε χάσει σχεδόν στα πόδια μας.
Στις βάσεις που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να δέσουμε τα καλάμια με λαστιχάκια, ώστε να μην τα ρίξει ο αέρας.  Επίσης όταν αρχίσουμε να στήνουμε τον εξοπλισμό μας θα πρέπει να τοποθετήσουμε τουλάχιστον 15μ. βάση με βάση, ώστε να έχουμε το χώρο να βγάλουμε άνετα ένα ψάρι, καθώς και να αποφύγουμε τα μπλεξίματα εάν υπάρχουν έντονα ρεύματα στην περιοχή.

Στην τεχνική αυτή απαιτούνται οι μακρινές βολές έχοντας ως στόχο το πρώτο κύμα, καθ’ ότι είναι γνωστό, πίσω από’ κει τρέφονται τα ψάρια, αφού η δύναμη του κύματος σκάβει την άμμο και ξεθάβει τροφή όπως σκουλήκια, μικροοργανισμούς, γαρίδες κ.α..  Σίγουρα απαιτούνται οι μακρινές βολές, όπως και η δυνατότητα επανάληψης της ίδιας βολής στο ίδιο σημείο.  Θα μας βοηθήσει σ’ αυτό η εξάσκηση στις τεχνικές βολές όπως το ground cast και σε κάποιες περιπτώσεις το pendulum (εκκρεμές) εάν χρειαστεί να ψαρέψουμε σε απόσταση 100μ.  Διαπιστώνουμε όμως ότι ο εξοπλισμός μας για να πετύχει τις μακρινές βολές δέχεται πίεση, πόσο άλλοτε τα δολώματα μας.  Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε δολώματα σκληρά, δεμένα πάντα με ελαστικό νήμα, ώστε να αντέξουν στη βολή, αλλά και τη δύναμη των κυμάτων.  Η παρουσίαση του δολώματός μας στο βυθό είναι σημαντική και καθοριστική για την εξέλιξη του ψαρέματος μας, γι’ αυτό προτείνεται, ειδικά στους αρχάριους, να προσέξουν τις βολές.  Είναι καλύτερα να κάνουν βολή σε μικρότερη απόσταση, εφόσον δεν γνωρίζουν καλά τις τεχνικές βολών, παρά να χαλάσουν την εμφάνιση του δολώματός τους.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στη ρύθμιση φρένων του μηχανισμού μας.  Ρυθμίζουμε τα φρένα στα όρια αντοχής του παράμαλλου που χρησιμοποιούμε στην αρματωσιά, υπολογίζοντας όμως ότι σέρνοντας ένα ψάρι προς τα έξω, η δύναμη του κύματος το παρασέρνει προς τα πίσω.  Αν έχουμε στα όρια τα φρένα μας, ρισκάρουμε να χάσουμε το ψάρι.  Βέβαια όσο θα μας δυσκολέψει το κύμα, άλλο τόσο θα μας βοηθήσει.  Εφόσον καταφέρουμε και φέρουμε το θήραμα λίγα μέτρα από εμάς, εύκολα με την βοήθειά του θα το σπρώξει προς το μέρος μας.  Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ένα κάλο κάρφωμα, διότι πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι λίγα μέτρα από εμάς, για δευτερόλεπτα χαλαρώσει η επαφή με το ψάρι, θα ξαγκιστρώσει και θα χάσουμε το θήραμα.  Καταλήγουμε λοιπόν στη σωστή ρύθμιση των φρένων μας, τραβώντας το ψάρι προς το μέρος μας αργά και σταθερά ελέγχοντάς το και σίγουρα θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Υπάρχει τρόπος να ψαρέψουμε όταν πνέουν άνεμοι εντάσεως 7 μποφόρ, συνθήκες αρκετά δύσκολες.  Αναζητούμε παραλίες που υπάρχουν κυματοθραύστες, κάβοι και πολλές φορές μεγάλες βραχονησίδες (νησάκια) που βρίσκονται ανοιχτά και αποδυναμώνουν την ένταση της θάλασσας.  Πολλές φορές και ειδικά σε μέρη που υπάρχουν  κυματοθραύστες, όπου σπάει το κύμα και μπαίνει ο αφρός μέσα, τα ψάρια απαγκιάζουν και έχουν σημειωθεί αρκετές φορές καλές ψαριές.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο εξοπλισμός της τεχνικής αυτής θα πρέπει να είναι ανάλογος με τις δύσκολες συνθήκες θάλασσας που θα αντιμετωπίσουμε.  Δυνατά καλάμια, μηχανισμοί μεγάλης έλξεως και πετονιές αρίστης ποιότητας.

Καλάμια
Υπάρχει στο εμπόριο μεγάλη γκάμα καλαμιών  που καλύπτουν τις ανάγκες της τεχνικής του surf casting.  Αναζητάμε καλάμια κατασκευασμένα από ισχυρό carbon, κυρίως δράσης κορυφής, δίσπαστα, τρίσπαστα ή τηλεσκοπικά.  Καλάμια που μπορούν να πετάξουν ένα βαρύ μολυβί σε απόσταση, να μπορούν να σταθούν στον καιρό και να φέρνουν σε πέρας τη μάχη με το αναμενόμενο ψάρι.  Το action των καλαμιών προτείνεται από 160 έως 250γρ., ικανά να πετάξουν μολύβια από 125 έως 150γρ., φορτισμένα στα όρια κατά την βολή.  Όλα τα καλάμια που έχουν τις προδιαγραφές αυτές, είτε δίσπαστα, είτε τρίσπαστα, είτε τηλεσκοπικά, είναι αντιπροσωπευτικά της τεχνικής αυτής.  Ιδανικά χαρακτηρίζονται τα δίσπαστα καλάμια, για τον λόγο ότι δύο κομμάτια έχουν περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη απόσταση βολής.  Είναι τα μόνα καλάμια που μας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς multiplier (οριζοντίου τυμπάνου) αλλά και fix pool (καθέτου τυμπάνου).  Κάθε εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει ένα καλάμι σε δύο τύπους και για τους δύο μηχανισμούς.  Σημαντικό είναι και υπερέχει ένα δίσπαστο με οριζοντίου τυμπάνου μηχανισμό, εφόσον όπως είναι αποδεκτό, πετυχαίνουμε μεγαλύτερες αποστάσεις ρίψεως, ειδικά αφού μας επιτρέπουν τη ρίψη με την κίνηση του εκκρεμούς (pendulum).  Επίσης ένα δίσπαστο καλάμι είναι αποτελεσματικότερο σε κάρφωμα και δίνει τη μέγιστη απόσταση χωρίς να καταπονήσει το δόλωμά μας.

Μηχανισμοί
Αμέσως μετά την κατάλληλη επιλογή ενός καλαμιού για την τεχνική αυτή, σειρά κατέχει η επιλογή αντίστοιχου μηχανισμού.  Με χαρακτηριστικά δυνατά φρένα, δύναμη έλξης και εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής.  Έχουμε δύο ξεχωριστές κατηγορίες μηχανισμών που αρμόζουν στην τεχνική αυτή:

  • Fix pool (καθέτου τυμπάνου)
    Οι μηχανισμοί αυτοί θεωρούνται εύκολοι στο χειρισμό και αρκετά δυνατοί για να τραβήξουν ένα μεγάλο ψάρι.  Χαρακτηρίζονται σε μέγεθος από 5000 έως 14000 ανάλογα με τα μοντέλα της κάθε εταιρείας.  Ο λόγος περιστροφής τους προτείνεται από 3,2 έως 5, ώστε να μας εξασφαλίσει τη δύναμη που θα ασκήσουμε στο θήραμα.  Να διαθέτουν πομπίνες μεγάλης χωρητικότητας και τουλάχιστον από μια ανταλλακτική, ώστε να έχουμε δυνατότητα εναλλακτικής λύσης διαμέτρου πετονιάς ανάλογα με τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε.  Αξιόπιστοι θεωρούνται οι μπροστινόφρενοι  μηχανισμοί, οι οποίοι με κάθε στροφή της πεταλούδας έχουμε ρύθμιση φρένου.  Ειδικά οι πιο σύγχρονοι μηχανισμοί όπου η πεταλούδα έχει ενσωματωμένο bait runner έχοντας πιο γρήγορη ρύθμιση των φρένων.
  • Multiplier (οριζοντίου τυμπάνου)
    Οι μηχανισμοί περιστρεφόμενου τυμπάνου αντιπροσωπεύουν την τεχνική του surf casting αφού οι μακρινές βολές είναι το χαρακτηριστικό της. Απαιτείται όμως προσοχή, μελέτη και αρκετά ψαρέματα για να μάθουμε την χρήση τους.  Σημαντικό είναι ο τρόπος που τυλίγουμε την πετονιά, ο τρόπος ρίψης και ο τρόπος που φέρνουμε την αρματωσιά μας ή το θήραμα προς τα έξω.  Ειδικά τα φρένα που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του μηχανισμού, χρειάζεται εξοικείωση για να μπορέσουμε να τα ρυθμίσουμε την ώρα της μάχης.   Προτείνεται για αρχή να ψαρεύουμε μέρα με τέτοιους μηχανισμούς, ώστε να μπορέσουμε να συνηθίσουμε την χρήση τους και μετά από αρκετά ψαρέματα να έχουμε την γνώση να τους δουλεύουμε και την νύχτα.

Πετονιές – Shock leaders

Οι πετονιές που θα εφοδιάσουμε τους μηχανισμούς μας θα πρέπει να είναι αρίστης ποιότητας, low memory, μαλακιά χωρίς να δημιουργεί στριψίματα.  Συνήθως χρωματιστές να τις ξεχωρίζουμε το βράδυ και διαμέτρων από 0,28 έως 0,35χιλ. εφόσον κάνουμε την χρήση shock leader ή 0,40χιλ. μονοκόμματη.  Χρησιμοποιούμε 0,40χιλ. μονοκόμματη μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν φύκια, ειδικά το ψιλό φύκι του ποταμού, για να μην μαζεύονται στον κόμπο του shock leader.  Πριν από μερικά χρόνια που η χρήση shock leader δεν ήταν τόσο διαδεδομένη, γεμίζαμε τους μηχανισμούς με μονοκόμματες πετονιές 0,35 έως 0,40χιλ. έχοντας ως αποτέλεσμα τα εξής μειονεκτήματα:
Να μην επιτυχαίνουμε μακρινές βολές λόγω της διαμέτρου και των τριβών που  αναπτύσσονται στην πομπίνα, έχοντας ως αποτέλεσμα να καταστρέφουμε τα δολώματα με την δύναμη που ασκούμε κατά την βολή.
Λόγω της διαμέτρου είναι πιο ευάλωτες στα ρεύματα, με αποτέλεσμα να παρασέρνει την πετονιά μας γρήγορα προς τα έξω.

Τα τελευταία χρόνια όμως καταλάβαμε πόσο απαραίτητη είναι η χρήση του shock leader.  Η ερμηνεία του είναι ένα κομμάτι πετονιάς, τουλάχιστον το διπλάσιο μήκος του καλαμιού μας με διάμετρο 0,45 έως 0,60 χιλ. δένοντας το με μάνα διαμέτρου 0,28 έως 0,35χιλ. για την απορρόφηση (shock) δύναμης του μολυβιού που θα ασκήσουμε για να ρίξουμε την αρματωσιά μας όσο πιο μακριά γίνεται και χωρίς βέβαια να ταλαιπωρήσουμε τα δολώματά μας.  Χρησιμοποιώντας μάνα π.χ. 0,28χιλ. επιτυχαίνουμε σίγουρα μακρύτερες βολές, αλλά και το πιο σημαντικό λόγω της διαμέτρου της δεν την επηρεάζουν τα ρεύματα και κρατιέται σταθερή η αρματωσιά μας στο βυθό.  Επίσης  μεταφέρεται η τσιμπιά άμεσα στο καλάμι μας, καθώς και το κάρφωμά μας γίνεται πιο αποτελεσματικό.  Υπάρχουν μονοκόμματες τρίχες shock leader που κόβουμε κομμάτια 10μ. και τα δένουμε με τη μάνα με την χρήση ειδικού κόμπου.  Η πιο φημισμένη και δυνατή είναι ο λεγόμενος all bright και ο composite όπως έχουμε αναπτύξει σε προηγούμενα τεύχη του περιοδικού.  Επίσης υπάρχουν και τα tapered shock leader, τρίχες μεταβλητής διαμέτρου η οποία το πάχος της αυξάνεται βαθμιαία από 0,28 σε 0,57χιλ..  Συνήθως διατίθεται σε 15μετρα και εύκολα τα ενώνουμε με κόμπο πετονιά με πετονιά ισοπαχή.   Επιλέγουμε ότι μας βολεύει καλύτερα από τα δύο shock leader, αφού και τα δύο είναι αξιόπιστα και κρίνονται απαραίτητα για την τεχνική του surf casting.

Πετονιές, αγκίστρια, στριφτάρια, χάντρες, bait clip και πολλά άλλα παρελκόμενα θα μας βοηθήσουν στην κατασκευή των αρματωσιών μας.  Με μεράκι και ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή τους με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να έχουμε άρτιο αποτέλεσμα.  Είναι τόσες πολλές οι αρματωσιές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε που καμιά φορά και εμείς οι ίδιοι μπερδευόμαστε ποιά να διαλέξουμε.  Όμως σιγά σιγά μετά από αρκετά ψαρέματα θα καταλήξουμε σε αρματωσιές που αρμόζουν κατάλληλα στους τόπους που ψαρεύουμε και τις κατασκευάζουμε (διάμετρος παράμαλλων) ανάλογα με τα ψάρια που κρατάει ο κάθε τόπος.

Η πιο ιδανική αρματωσιά για την τεχνική του surf casting θεωρείται το κλασικό διπλάρι, το λεγόμενο pater noster.  Έχει αναφερθεί πολλές φορές η αρματωσιά αυτή και την έχει χρησιμοποιήσει ο καθένας μας στις περισσότερες τεχνικές.  Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε σταθερές αρματωσιές, διπλάρι ή τριπλάρι, γιατί πολλές φορές θα παρατηρήσουμε ότι στο χρόνο που μεταδίδεται η τσιμπιά στο καλάμι μας, λόγω ρευμάτων, το κάρφωμα δεν μεταδίδεται άμεσα στο θήραμα και το μολύβι παίρνει θέση στο να καρφωθεί το ψάρι, το λεγόμενο αυτοκάρφωμα και ελαχιστοποιεί την απώλεια του θηράματος.  Τα παράμαλλα που χρησιμοποιούμε είναι διαμέτρου 0,28 έως 0,40χιλ., ανάλογα με τα ψάρια που κρατάει κάθε περιοχή.  Για καλύτερα αποτελέσματα η πετονιά που χρησιμοποιούμε να είναι fcarbon, αφού έχει το πλεονέκτημα να είναι πιο σκληρή, συνεπώς πιο αντοχής στο δόντι του ψαριού.  Δύο αντιπροσωπευτικές αρματωσιές είναι οι κάτωθι: σχήμα 1 και 2.  Θα προσέξουμε όταν κάνουμε τη χρήση μολυβιών spike σ’ αυτές τα παράμαλλα να βρίσκονται πάνω από το μολύβι, διότι σε αντίθετη περίπτωση έχουμε μπερδέματα στα σύρματα του μολυβιού.  Χρήσιμη θεωρείται η αρματωσιά η οποία έχει ένα περαστό το πρώτο αγκίστρι και σταθερά τα δύο επόμενα.

Το περαστό πολλές φορές θα μας δώσει ένα δύσπιστο θήραμα, όπως λαβράκι και τσιπούρα που είναι επίζηλα όταν τρώνε.  Με την ίδια λογική χρησιμοποιούμε δύο αγκίστρια, ένα σταθερό και ένα περαστό (σχήμα 3) όταν δολώνουμε ψαροδόλια.
Υπάρχει η ερώτηση, που λόγω της δουλειάς μου την έχω ακούσει αρκετές φορές: “Χρησιμοποιούνται περαστές αρματωσιές στη φουρτούνα;”  Η απαντηση είναι η εξής:
Είναι λογικό με την ένταση των κυμάτων και των ρευμάτων τα μολύβια να θάβονται μέσα στην άμμο και παύουν να λειτουργούν σαν περαστά.  Προσωπικά από εμπειρία μου στηρίζω τη λογική αυτή, όμως δεν βρίσκω παράλογη την χρήση της.  Την χρησιμοποιούμε βέβαια μόνο με πυραμίδες εφόσον μας επιτρέπουν οι συνθήκες να μας κρατήσουν την αρματωσιά μας σταθερή.

Αγκίστρια
Τα αγκίστρια έχουν τον σημαντικότερο ρόλο στο ψάρεμά μας διότι έρχονται σε άμεση επαφή με το θήραμά μας.  Γι’ αυτό πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας, δυνατά και αιχμηρά με μεγάλο αρπάδι, για να μας εξασφαλίσουν το κάρφωμα του θηράματος.  Τα πιο διαδεδομένα αγκίστρια που αντιπροσωπεύουν την τεχνική του surf casting, είναι τα λεγόμενα Aberdeen.   Μακρύλαιμα αγκίστρια με λεπτό στέλεχος για να έχουμε καλύτερη διάτρηση, ελαφριά και μακρύλαιμα για να εμφανίζεται πιο αληθοφανείς το σκουλήκι που δολώνουμε.  Σήμερα στο εμπόριο, εκτός από τα Aberdeen, υπάρχουν χιλιάδες αγκίστρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις αρματωσιές  μας, ειδικά όταν επιλέγουμε σκληρά δολώματα, όπως καλαμάρι, χταπόδι, φαραώ, άρτια αποτελέσματα θα μας δώσουν τα αγκίστρια της σειράς chino.
Μολύβια

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στην επιλογή των μολυβιών που θα χρησιμοποιήσουμε.  Κατάλληλα χαρακτηρίζονται τα spikes και οι πυραμίδες.  Μολύβια που θα μας δυσκολέψουν στις ρίψεις, είναι ογκώδεις, καθόλου αεροδυναμικά, αλλά θα μας εξασφαλίσουν να κρατήσουμε σταθερή την αρματωσιά μας στα ρεύματα και να ψαρέψουμε σε δύσκολες συνθήκες θάλασσας.  Λόγω του όγκου και της αντίστασης που έχουν αυτά τα μολύβια, η χρήση πλοηγού κρίνεται απαραίτητη.  Θα παρατηρήσουμε μεγάλη διαφορά αντίστασης στο τράβηγμα της αρματωσιάς μας προς τα έξω με ψάρι ή χωρίς.  Ο πλοηγός έχει την δύναμη να σηκώσει το μολύβι και να φέρει αμέσως την αρματωσιά στην επιφάνεια.  Εκτός από τις πυραμίδες και τα spike που φημίζονται για το κράτημα τους στα έντονα ρεύματα, υπάρχουν κι άλλα μολύβια που μπορούν να κρατήσουν σταθερές τις αρματωσιές μας, όχι βέβαια στο ίδιο επίπεδο, αλλά έχουν καλύτερα πετάγματα.  Όλα αυτά τα μολύβια, εκτός που μας προσφέρουν την σταθερότητα των αρματωσιών μας, σημαντικό είναι το αυτοκάρφωμα που επιτυγχάνουν, αφού βυθίζονται στην άμμο, φέρουν αντίσταση στο τσίμπημα των ψαριών, με αποτέλεσμα να αγκιστρώνεται και πολλές φορές να οφείλεται η επιτυχία ενός θηράματος στο αυτοκάρφωμα του μολυβιού.

Δολώματα
Με την τεχνική του surf casting αρκετά είναι τα είδη των ψαριών που θα συναντήσουμε, όπως σαργούς, λαβράκια, τσιπούρες, μυλοκόπια και πολλές φορές θα αναμετρηθούμε με δύσκολα ψάρια, όπως γοφάρια και λίτσες.  Θα παρατηρήσουμε από τόπο σε τόπο ότι διαφέρει η αποδοτικότητα των δολωμάτων.  Χρειάζονται πολλές ψαρευτικές εξορμήσεις για να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.  Καλό θα’ ναι να αναγράφουμε στο ημερολόγιό μας τα δολώματα που δουλέψαμε σ’ ένα τόπο, την εποχή και ποιά κρίναμε πιο αποδοτικά γι’ αυτόν.  Έτσι θα μάθουμε γρήγορα να επιλέγουμε τα σωστά δολώματα και θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.  Τα δολώματα που χρησιμοποιούνται στην τεχνική αυτή είναι σκληρά.

Από τα σκουλήκια είναι το τσουτσούνι, το φαραώ, το αμερικάνικο που μας επιτρέπουν να σταθούν ανέπαφα στα αγκίστρια στη φουρτούνα.  Πάντα βέβαια δεμένα με ελαστικό νήμα για να μην αλλοιώνονται και να κρατιούνται σωστά με την δύναμη που ασκούμε με την βολή.  Ας μην ξεχνάμε τα ψαροδόλια που θεωρούνται απαραίτητα σε τέτοιες συνθήκες θάλασσας, όπως είναι η σουπιά, το καλαμάρι, η σαρδέλα(δεμένη με ελαστικό νήμα).  Ιδιαίτερη εντύπωση και εκπληκτικά αποτελέσματα θα έχουμε χρησιμοποιώντας φιλέτα από σκουμπρί, κόβοντας το σε μεγάλα κομμάτια, δολώνοντάς το με δύο αγκίστρια, στα λαβράκια και σαργούς ιδίως το χειμώνα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Με όλα τα παραπάνω θα χαρακτηρίζαμε την τεχνική του surf casting “ψάρεμα εκτός ορίων”.  Ανταγωνίζεσαι με δύσκολες συνθήκες θάλασσας, κρύο, αέρας, βροχή που πολλές φορές θα μας χαλάσουν την διάθεση και άλλες φορές θα μας δώσουν την ικανοποίηση να παλέψουμε με αξιόλογα θηράματα.  Όλη αυτή η ομορφιά των κυμάτων που εξέρχονται στις ακτές, καθώς και την έκρηξη αδρεναλίνης που νιώθεις στο κάρφωμα ενός ψαριού, είναι συναισθήματα μοναδικά και δεν αποκομίζονται ούτε συγκρίνονται με άλλη τεχνική.  Ακόμα όταν πολλές φορές δεν έχεις αποτέλεσμα σε ψάρεμα, γεμίζεις μόνο με την εικόνα και την διαδικασία.  Ίσως είναι από τις πιο δυναμικές τεχνικές με τις πιο δυνατές συγκινήσεις, μιλάω πάντα επηρεασμένος από την λατρεία μου γι’ αυτήν και ελπίζω σε όποιον ασχολείται ή πρόκειται να ασχοληθεί να βρει λύση με τα παραπάνω και να αγαπήσει την τεχνική αυτή όσο ο γραφών……..

Τεχνικές Ψαρέματος

Surfcasting

Spearfishing – Free Diving

Συρτή Μολύβι Φύλακα