Η σωστή συντήρηση του μηχανισμού ψαρέματος

 

Γιατί πρέπει να συντηρούμε ένα μηχανισμό ψαρέματος

Οι μηχανισμοί ψαρέματος έχουν σχεδιαστεί με εξειδικευμένα υλικά (αλουμίνιο, γραφίτη, πλαστικό, μπρούτζο ή ανοξείδωτο ατσάλι), οι επώνυμοι τουλάχιστον, έτσι ώστε να αντέχουν στη διάβρωση από το αλάτι.
Παρόλα αυτή η χρήση τους στην θάλασσα και η επαφή τους με το θαλασσινό νερό αλλά και την άμμο (για αυτούς που ψαρεύουν από την ακτή) φέρνει τα υλικά αυτά στα όριά τους.
Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου όλοι μας είναι πως όσο καλός και να είναι ένας μηχανισμός ψαρέματος, όσο ακριβός και να είναι, καθώς και όσο “εξωτικά υλικά” ή εξαρτήματα και να χρησιμοποιεί δεν παύει να χρειάζεται συντήρηση.
Άλλος ένας παράγοντας που επιβάλει να συντηρούμε ένα μηχανισμό ψαρέματος σε τακτικά διαστήματα είναι πως τα κινούμενα μέρη του, όπως τα ρουλεμάν περιέχουν διάφορες λιπαντικές ουσίες (γράσο) το οποίο με την πάροδο του χρόνου χάνει τις ιδιότητές του.
Η τακτική συντήρηση ενός μηχανισμού θα του επιτρέψει να ζήσει για περισσότερα χρόνια, αλλά και να διατηρήσει την απόδοσή του σε υψηλά επίπεδα, αυτά δηλαδή που είχε όπως όταν βγήκε από το κουτί του.

Πως πρέπει να γίνεται η συντήρηση ενός μηχανισμού

Πρέπει να έχουμε κατά νου πως συντήρηση ενός μηχανισμού ψαρέματος χωρίζεται σε 2 τμήματα ή φάσεις. Την φροντίδα του χρήστη (απλή συντήρηση) που πρέπει να γίνεται από τον χρήστη (ψαρά) και το service (γενικευμένη ή βαθιά συντήρηση) που πρέπει να γίνεται από ένα εξιδεικευμένο τμήμα service, σαν αυτό που διαθέτει το κατάστημά μας.
Η φροντίδα του χρήστη προς το μηχανισμό πρέπει να γίνεται μετά από κάθε ψάρεμα. Ενώ το service του μηχανισμού είναι καλό να επαναλαμβάνεται 1 με 2 φορές το χρόνο (με το διάστημα αυτό να είναι πολύ πιο συχνό αν κάποιος πάει για ψάρεμα 1 με 2 φορές την εβδομάδα)
* Άμεση αποστολή του μηχανισμού σας για service επιβάλλεται αν αυτός “βουτήξει” στη θάλασσα ή στην άμμο.

 

Ποια είναι η φροντίδα που πρέπει να κάνει ο χρήστης στο μηχανισμό του

5+1 απλά βήματα αρκούν για τη φροντίδα του μηχανισμού σας.
1. Σφίξτε τα φρένα του μηχανισμού.
2. Καθαρίστε με γλυκό (απιονισμένο) νερό με ένα υγρό πανί για να φύγει το αλάτι.
3. Χρησιμοποιείστε σπρέι γράσου στα κινούμενα μέρη (το γράσο ΔΕΝ πρέπει να έχει σαν βάση το πετρέλαιο).
4. Σκουπίστε με ένα στεγνό πανί.
5. Χαλαρώστε τα φρένα πριν την αποθήκευση.
*Για όσους χρησιμοποιείτε νήμα ρίξτε λίγο ζεστό νερό για να καθαρίσει από το αλάτι.
Όλα τα παραπάνω φαίνονται σε ένα πολύ ωραίο βίντεο που έχει φτιάξει η Shimano Αυστραλίας.

 

 

Η φροντίδα ενός μηχανισμού ψαρέματος από ένα τμήμα service

Όταν ένας μηχανισμός φτάνει στα χέρια μας, τότε αυτός “λύνεται” εξολοκλήρου από εμάς σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή και συντηρείτε διεξοδικά το κάθε τμήμα του.
Με το “ολικό λύσιμο” του μηχανισμού μπορούμε να δούμε όλα τα σημεία στα οποία υπάρχει διάβρωση και να τα καθαρίσουμε ή να τα αντικαταστήσουμε.
Όλα τα τμήματα του μηχανισμού που έχουν ανάγκη για λίπανση, γρασάρονται με τα υλικά που υποδεικνύει ο κατασκευαστείς και ο μηχανισμός ξανά-συναρμολογείτε με προσοχή (ώστε αυτός να διατηρήσει τη στεγανότητά του).

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες που δείχνουν πως παραλαμβάνουμε μηχανισμούς με πολλές ώρες χρήσης και έντονη διάβρωση (αλλοιώσεις μετάλλου, κολλημένα ρουλεμάν) και πως αυτοί παραδίδονται στους ιδιοκτήτες τους.

 

Το πως παραλαμβάνουμε ένα μηχανισμό

 

διάβρωση μηχανισμού ψαρέματος
διάβρωση μηχανισμού ψαρέματος

 

 

Ο μηχανισμός μετά το service

 

συντήρηση του μηχανισμού ψαρέματος
συντήρηση του μηχανισμού ψαρέματος

 
 


Το κατάστημά μας αντιλαμβανόμενο τη κρισιμότητα που έχουν τα service στη διάρκεια ζωής καθώς και τη σωστή λειτουργεία των μηχανισμών ψαρέματος παρέχει 2 φορές το χρόνο δωρεάν τις υπηρεσίες service για 4 χρόνια μετά την αγορά κάθε μηχανισμού.


 

Οι δωρεάν υπηρεσίες service συμπεριλαμβάνουν όλες τις εργασίες καθώς και τα εξειδικευμένα υλικά λίπανσης. Εσείς επιβαρύνεστε μόνο με τα μεταφορικά έξοδα και αν τυχόν χρειαστεί κάποιο ανταλλακτικό.

* Το όφελός σας για κάθε δωρεάν service ενός νέου μηχανισμού κυμαίνεται από 25 € έως 70 € ανάλογα με την αξία του μηχανισμού σας.