Πως βγάζουμε ένα μαύρο ψάρι όταν έχει βραχώσει

Τα μαύρα ψάρια συνήθως παίρνουν γλυκά το Jig μας λίγο πριν φτάσει στο πυθμένα με αποτέλεσμα να προλάβουν να μπουν στη τρύπα τους ή στο προθαλάμι.

Ο εξοπλισμός μας όταν ψαρεύουμε με τη τεχνική του Slow Jigging είναι συνήθως ελαφρύς.

Οι κινήσεις μας λοιπόν πρέπει να είναι προσεκτικές για να διασφαλίσουμε το ψάρι αλλά και τον εξοπλισμό μας.

 

Η τεχνική που ακολουθούμε για το ξεβράχωμα είναι η ακόλουθη
——————————————————————————————————————-
1. Ασκούμε σταθερή δύναμη για αρκετά λεπτά πάνω από το σημείο που έχει βραχώσει.

2. Έπειτα γυρίζουμε περιμετρικά από το σημείο που είναι το ψάρι και προσεκτικά του ασκούμε πίεση ώστε να δούμε αν είναι εύκολο να το βγάλουμε από άλλη γωνία.
(αυτό είναι χρήσιμο αν το ψάρι είναι στο προθαλάμι του, οπότε έτσι μπορεί να το ξεβραχώσουμε εύκολα)

3. Όταν δούμε ότι τα παραπάνω δεν βοηθούνε, τότε αρχίζουμε να χαλαρώνουμε την πίεση στιγμιαία για να δούμε αν κινηθεί το ψάρι. Με το που δούμε πως κινείτε αμέσως το πρεσάρουμε και αν είμαστε τυχεροί όπως στο ψάρι του βίντεο το παίρνουμε.

 

Σημαντική λεπτομέρεια
————————————————
Όταν πάρουμε το βραχομένο ψάρι αρκετά μέτρα από το πυθμένα και είμαστε σίγουροι ότι είναι δικό μας, τότε καλό είναι να ελαφρύνουμε τα φρένα μας γιατί σίγουρα το παράμαλλό μας θα είναι τριμμένο και σε ένα μικρό κεφάλι του ψαριού να το χάσουμε.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως ένα καλό παράμαλλο είναι αυτό που ουσιαστικά θα μας εξασφαλίσει την επιτυχία σε μια τέτοια μάχη.

Υ.Γ. Παλιότερα κατέβαζα «κουλούρα» φτιαγμένη στη στράτζα από ανοξείδωτο μέταλλο, όπως στα παραγάδια (αλλά λίγο μικρότερη) και αυτό βοηθούσε στο ξεβράχωμα. Διαπίστωσα όμως μεγάλη φθορά στον εξοπλισμό μου (πολύ ελαφριά εργαλεία και νήματα) οπότε τώρα το αποφεύγω.

Υ.Γ.2 Η παραπάνω τεχνική δε δουλεύει πάντα, γιατί όπως ξέρουμε τα μαύρα ψάρια (ροφοί, βλάχοι κτλ) όταν βραχώσουν καλά είναι σχεδόν αδύνατο να βγουν.

Υ.Γ.3 Το Jig της Deepliner που χρησιμοποιήσαμε ήταν πολύ αποτελεσματικό στα έντονα ρεύματα που ψαρεύαμε και έγινε γρήγορα δελεαστικό για το μαύρο ψάρι που πιάσαμε.

 

 

Για το ψάρεμα χρησιμοποιήσαμε:

Καλάμι: Poseidon Slow Jerker

Μηχανισμός : Shimano Ocea Jigger HG 2000

Νήμα: LST PE2

Παράμαλλο: Fluo Carbon Shinsei 0,48mm

Jig: Deepliner Spindle

Aγκίστρια: Majorcraft HT2030

Split: Owner Split Ring Hyper Wire

Γάντζος: Aquantic

 

Βρείτε μας στα Social Media και το YouTube:
—————————————————–
YouTube
Facebook
Instagram

Βαγγέλης Ασγουδάκης