Καλάμια Surfcasting (Πως να επιλέξω)

 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα καλάμι Surfcasting;

Τα καλάμια του Surfcasting πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ισχυρό carbon, κυρίως δράσης κορυφής, δίσπαστα, τρίσπαστα ή τηλεσκοπικά.

Ένα σωστό καλάμι Surfcasting πρέπει επίσης να μπορεί να πετάξει ένα βαρύ μολυβί σε απόσταση, να μπορεί να σταθεί στον καιρό και να φέρνει σε πέρας τη μάχη με το αναμενόμενο ψάρι.

Το action των καλαμιών προτείνεται από 150 έως 250gr ώστε να μπορούν να πετάξουν μολύβια από 125 έως 150gr , φορτισμένα στα όρια κατά την βολή.

 

Να επιλέξω δίσπαστο, τρίσπαστο ή τηλεσκοπικό καλάμι για το Surfcasting;

Και τα οι 3 κατηγορίες καλαμιών εφόσον είναι εξειδικευμένα για την τεχνική του Surfcasting είναι κατάλληλες. Υπάρχουν βέβαια μικροδιαφορές στη δράση τους που γίνονται αντιληπτές μόνο από τους έμπειρους χρήστες.

Ιδανικά χαρακτηρίζονται τα δίσπαστα καλάμια, για τον λόγο ότι δύο κομμάτια έχουν περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη απόσταση βολής. Είναι τα μόνα καλάμια Surfcasting που μας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς multiplier (οριζοντίου τυμπάνου) αλλά και fix pool (καθέτου τυμπάνου).

Κάθε εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει ένα καλάμι σε δύο τύπους και για τους δύο μηχανισμούς. Σημαντικό είναι και υπερέχει ένα δίσπαστο με οριζοντίου τυμπάνου μηχανισμό, εφόσον όπως είναι αποδεκτό, πετυχαίνουμε μεγαλύτερες αποστάσεις ρίψεως, ειδικά αφού μας επιτρέπουν τη ρίψη με την κίνηση του εκκρεμούς (pendulum).

Επίσης ένα δίσπαστο καλάμι είναι αποτελεσματικότερο σε κάρφωμα και δίνει τη μέγιστη απόσταση χωρίς να καταπονήσει το δόλωμά μας.

Τα τηλεσκοπικά καλάμια Surfcasting από την άλλη είναι πιο εύκολα στη μεταφορά και μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάζουμε με μικρό κόπο τον τόπο ψαρέματος. Επιπλέον τα τηλεσκοπικά καλάμια τελευταίας γενιάς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε δράση από ένα δίσπαστο ή τρίσπαστο καλάμι για την τεχνική.

Η επιλογή του τύπου του καλαμιού στο τέλος είναι προσωπικό θέμα του κάθε ψαρά.

 

Ποιο καλάμι να επιλέξει κάποιος για να ξεκινήσει την τεχνική του surfcasting;

H Daiwa, η Trabucco και η Shimano διαθέτουν πλήρη σειρά για την τεχνική του Surfcasting από πολύ οικονομικά μέχρι εξειδικευμένα καλάμια. Η badbass από την άλλη είναι μια Ιταλική εταιρία με μεγάλη πείρα που κατασκευάζει χειροποίητα εξειδικευμένα καλάμια για την τεχνική.

Χαμηλού κόστους
H σειρά καλαμιών Shimano Alivio (Shimano Alivio τρίσπαστο και Shimano Alivio τηλεσκοπικό) είναι μια πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει να ξεκινήσει το Surfcasting και δεν θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα. Εξίσου καλά είναι και τα Daiwa Crossfire τηλεσκοπικό και Daiwa Powermesh (τηλεσκοπικό).

 

Οικονομικά Καλάμια Surfcasting

 

Μεσαίου κόστους
Το Shimano Beast Master τηλεσκοπικό, καθώς και το Daiwa Saltist τηλεσκοπικό είναι 2 πολύ αξιόλογες επιλογές για την τεχνική.
Με λίγα χρήματα παραπάνω μπορεί κάποιος να βρει το Trabucco Serenity (τρίσπαστο) το οποίο επίσης πολύ αξιόλογο καθώς και το shimano Texnium AX (δίσπαστο) .

 

μεσαίου κόστους καλάμια surfcasting

 

Υψηλού κόστους
* Τα καλάμια της Badbass είναι τα μόνα που διατίθενται σε μορφή blank και μπορούμε να τα αναρτήσουμε με οπουδήποτε σειρά δαχτυλιδιών της εταιρίας fuji θέλετε.

Σαν κορυφαίο καλάμι της Badbass προτείνεται το Badbass Energy (δίσπαστο). Η ναυαρχίδα του Surfcasting της Shimano είναι η σειρά Surfleader Ultra (τρίσπαστο), ενώ της Daiwa η σειρά Daiwa Prime Caster 3 (3ης γενιάς – τρίσπαστα).

 

κορυφαία surfcasting καλάμια