Μια σύντομη εισαγωγή στο Surfcasting

Η τεχνική του Surfcasting ξεκίνησε στις ακτές του ειρηνικού και του ατλαντικού ωκεανού πριν από αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ και προπάντων στη Φλόριντα και τη Καλιφόρνια. Εξαπλώθηκε έπειτα γρήγορα στη μεσόγειο προσαρμοσμένη στις εδώ συνθήκες και γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη.

 

Τι είναι το Surfcasting;
Είναι ψάρεμα από παραλία, σε συνθήκες έντονης θάλασσας (φουρτούνας), ψαρεύοντας με καλάμια δυνατά, με μεγάλο action ώστε να μπορούν να πετούν ανάλογα βαρίδια και να κρατούν την αρματωσιά μας σταθερή στο βυθό.

 

ψάρεμα-surfcasting

 

Σε ποιους τόπους μπορούμε να ψαρέψουμε με τη τεχνική του Surfcasting;
Οι παραλίες στις οποίες μπορούμε να ψαρέψουμε είναι αυτές που έχουν αμμώδη βυθό ή ανάμικτο (άμμος, πέτρα ή ποσειδωνία), παραλίες με βαθιά νερά καθώς και παραλίες με εκβολές ποταμών.

*TIP για τους τόπους ψαρέματος
Οι εκβολές των ποταμών είναι πολύ καλά σημεία για να ψαρέψουμε με την τεχνική του Surfcasting, γιατί είναι σαν να υπάρχει «φυσική μαλάργα», μιας που οι ποταμοί παρασύρουν τροφή για τα ψάρια όπως φύκια, σκουλήκια, μικροοργανισμούς και άλλα.

 

surfcasting-sinthikes

 

Ποιες εποχές μπορούμε να ψαρέψουμε με τη τεχνική του Surfcasting;
Η εποχή που θα συναντήσουμε συχνά αυτές τις συνθήκες θάλασσας είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

 

katalilos-kairos-surfcasting

 

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες ψαρέματος;
Όλη η μέρα εφόσον επικρατεί αρκετή θολούρα, όλη η νύχτα, ή αλλιώς εμπειρικά 12 με 3 το μεσημέρι, το σούρουπο καθώς και το ξημέρωμα.

 

Απαιτούνται πολύ μακρινές βολές για την τεχνική του Surfcasting;
Στη τεχνική αυτή απαιτούνται μακρινές βολές έχοντας ως στόχο το πρώτο κύμα, καθώς είναι γνωστόν πως πίσω από αυτό τρέφονται τα ψάρια. Όσοι είναι αρχάριοι στην τεχνική καλό θα είναι να κάνουν βολή σε μικρότερη απόσταση εφόσον δεν γνωρίζουν καλά τη τεχνική των βολών παρά να χαλάσουνε την εμφάνιση των δολωμάτων τους.

*TIP πολλές φορές βγάζουμε μεγάλα ψάρια σε απόσταση ακόμα και 20 μέτρα από το σημείο που ψαρεύουμε.

 

surfcasting

 

Σχετικά βίντεο για τη τεχνική του Surfcasting από το κανάλι μας

 

Υ.Γ. Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στον εξοπλισμό του Surfcasting.